Viborgs kringla


På 1400-talet fanns ett franciskanerkloster i Viborg där gråbröderna bakade en kringla som kom att bli Finlands mest berömda bakverk, Viborgs kringla. Kringlan serverades vid invigningen av Åbo Akademi 1640 och blev senare mycket populär hos den ryska aristokratin. Än i dag bakas och säljs den i Viborg och Villmanstrand.

Kringlorna gräddades förr i tiden på hö som spred värmen jämnare.

4 ägg
350 g socker
7 dl mjölk
100 g smör
1 3/4 kg vetemjöl
75 g jäst
2 tsk kardemumma
1 tsk muskot

1. Blanda samman alla ingredienser och knåda degen ordentligt. Den ska bli hård.
2. Dela i 4 bitar. Rulla varje bit till en längd som är lite tjockare i mitten och smalnar av mot ändarna. Forma till en kringla.
3. Precis innan kringlorna ska in i ugnen, pensla dem med kokhett vatten. Grädda i 200 grader 20–30 minuter. Pensla dem på nytt med kokhett vatten.

Foto: Emelie Asplund
text: Nina Hackman
Källa: Dn Mat & dryck

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar