Vimmerbykringlor 2

Vimmerbykringlor läggs i kokande vatten och tas upp när de flyter upp

75 gram jäst
250 gr smör
5 dl mjölk 3%
2 dl socker
1 ägg
ca 2 liter vetemjöl
0,5 tsk salt
(1 tsk kardemumma)


Gör så här:
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula jästen och häll degvätskan över.
Blanda i resten av ingredienserna och arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa ca 30 minuter.
Rulla degen fingertjockt och forma kringlor.
Låt dem jäsa ca 30 minuter på mjukt underlag, gärna t.ex. på handdukar med en tjock filt under.

Koka upp en vid gryta med vatten.
Lägg försiktigt ner kringlorna i det kokande vattnet med en hålslev.
När kringlorna flyter upp till ytan tas de upp och läggs på plåtar.
Grädda på 250 grader i ca 5 minuter eller tills kringlorna fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar