Vimmerbykringlor är sudna dvs de är läggs i kokande vatten före de gräddas i ugn.
60-70 kringlor, beroende på storlek
5 dl mjölk
1 dl grädde
50 g jäst
200 smör/margarin, ta gärna hälften av varje
2 ägg
1 dl socker
vetemjöl till en inte alltför fast vetedeg
1. Smält fettet och ljumma mjölken.
2. Blanda alla ingredienser och gör en vanlig, ej för hård vetedeg.
3. Låt degen jäsa till dubbel storlek.
4. Arbeta degen väl och rulla ut till kringlor.
5. Lägg dem på bakduksklädd bricka eller plåt.
6. Låt jäsa en stund. Sätt ugnen på 250 g.
7. Ha en gryta med kokande vatten beredd, lägg i några kringlor i sänder, de flyter upp meddetsamma.
8. Ta upp kringlorna med hålslev, lägg dem på en plåt och grädda i ugn 10-15 minuter.
Ska du baka kringlorna efter gamla traditioner ska du ha råghalm på plåten under kringlorna. Kringlorna är inte så söta och, som sagt, mycket hållbara.
Såna gjorde mamma, men som riktiga kringlor, det där är snurror! :) Väldigt goda!
SvaraRadera